MANDI WAKTU TEMPOH BERPANTANG..(just sharing…)

MANDI WAKTU TEMPOH BERPANTANG..(just sharing…)
Anak sulung boleh suruh kakak mengurut sediakan yer,…buatnyer anak setengah dozen …huhuhu ader baiknyer sediakan sendiri. Kite dah berpengalaman, why not ,sediakan sendiri… Nur yakin most moms out there , die bersalin, die uruskan sendiri, hanyerrr……kakak mengurut datang mengurut utk naikkan peranakan shj….UNTUK KEKALKAN fit kewanitaan. WAJIB mengurut utk jangk mase panjang..^^o o ^^.

Mandi mesti dilakukan semasa tempoh berpantang kerana mengelakkan diri seseorang itu pitam atau pening kepala. Semasa mandi hendaklah menggunakan air rebusan yang telah dicampur dengan rempah ratus ATAU SERAI WANGI, HALBA, BAWANG PUTEH, ASAM KEPING DAN LIMAU PURUT,.

Petua memulihkan rasa gatal di kemaluan wanita.(maaf cakap)..

Petua memulihkan rasa gatal di kemaluan wanita.(maaf cakap)..


Rebus beberapa helai daun sirih dan daun inai. Biarkan 

mendidih dan warna air berubah menjadi kekuningan. 


Tunggu hingga suam kemudian gunakan untuk membasoh 

setiap kali kencing. Bukan sahaja memulihkan rasa 

gatal,tetapi menyahbau kurang enak dan keputihan. 


Petua ini sememangnya sgt berkesan sejak turun 

temurun.http://www.facebook.com/BuahManjakaniOnline

+cahaya wanita
+Puteri Wanita

PETUA PUTIH KETIAK

Orang perempuan susah kan….semua area nk kene 

jager…huhuhuIni petua yg terbukti berkesan. 

Petua tips memutihkan ketiak dan mengurangkan bulu 

ketiak..

Perahkan sebiji limau nipis dan campurkan dengan sedikit 

kapur sirih atau kapur makan. 

Boleh beli kt kedai india. Sapukan bawah ketiak dan biarkan 

sekejap. Lepas tu boleh cabut bulu ketiak..sbb kapur 

mengering cabut dgn mudah. Confirm sampai dh jd nenek 

bongkok tiger pon ketiak cerah,tidak berbau dan bulu ketiak 

jarang2…dan lambat rendang.


http://www.facebook.com/BuahManjakaniOnline

RESIPI JAMU ASLI







JAMU ASLI.

Tumbuk ibu kunyit dan halia sampai lumat.
Bubuh secawan air panas. Tapis dan ambil airnya Campurkan madu asli dan kuning telur ayam kampong. Amalkan minum jamu ini tiga kali seminggu.

Ramuan ini amat berkesan kerana kunyit dapat menghilangkan keputihan dan mengurangkan lemak. Halia untuk menghangatkan badan sementara madu asli dan kuning telur untuk menambah tenaga dan mengurangkan keletihan.!!

**Ramuan ini almost& memang pon same as Kunyit Asem Sirih + Madu. Cume dah siap…minum je.

http://www.facebook.com/BuahManjakaniOnline

PETUA RAWAT RAHIM BENGKAK SELEPAS BERSALIN









RAWAT RAHIM BENGKAK SELEPAS BERSALIN.

Ambil sekepal beras , halia dan jintan manis… Halia taddi diketuk dan dikeringkan. Tumbukkan lada hitam dan cengkih. Bahan-bahan ini diasingkan dan dimasukkan dalam kain. Kemudian balutkan pada perut setiap pagi dan petang selama tempoh berpantang.

Selain mengelakkan rahim membengkak, ia juga berupaya membuang angin dalam badan dan melancarkan peredaran darah. Boleh juga diamalkan selepas tempoh berpantang untuk mendapatkan perut dan pinggul yang cantik serta rahim yang sihat.

Notakakitangan:Petua ni kadang ikot kenegerian dan kebiasaan sesebuah keluarga keturunan. Ibu Hamil yg muder boleh lah tanye pd Kakak2/Makcik2 mengurut untuk kesahihan ok. Dorg lebih arif.
Sebagai contoh; serbok manjakani ditabur atas pad utk rawat pintu rahim,…..seperti kebiasaan sebelah nur, biji Manjakani diasah pd buntut lesung batu, dititip air seperti bedaksejuk,dan ditepek pada pintu rahim/utk mempercepatkan jahitan kembali pulih..

Ada jugak yang gunakan bijimanjakani utk merawat luka kencing manis,…atau dibuat minum rebusan…(which is which am not tht clear,..tp itulah petuanyer).

Infact,buat pasangan yg telah berkahwin tapi lewat utk mengandung disarankan pergi mengurut,dan selepas mengurut disyorkan makan manjakani, utk membersihkan aliran dalaman. Mengecutkan urat urat yg kembang,.. Tapi let the Makcik Urut advise further laa yer,…http://www.facebook.com/BuahManjakaniOnline

+Tips Kehamilan
+BUKU & E-BOOK PANDUAN MENGHADAPI KEHAMILAN
+PENJAGAANKESIHATAN DAN SENAMAN SEMASA MENGANDUNG